Tips

Op deze pagina vind je tips om in deze ongemakkelijke tijd jouw mentale weerbaarheid op peil te houden.

Bijgewerkt: 6 mei 2020 – 11.45 u.

Tip van Jelle – Rustmomentjes

Jelle Wallays is wielrenner en kan momenteel geen wedstrijden fietsen. Hij geniet ervan om momenteel alles op een rustig tempo te doen. Ook voor een rustmomentje in de tuin is er nu tijd.

Tip van Ivan – Leef in het hier en nu

De tip van Ivan: probeer elke dag met volle aandacht in het leven te staan. Blijf in het hier en nu. Heb hoop en geloof in de goede afloop. Daarnaast raadt hij aan om, nu er soms wat meer tijd is, een boek te lezen.

Tip van Fien – Iedere dag 5 minuutjes touwtje springen

De tip van Fien is heel eenvoudig. Iedere dag 5 minuutjes touwtje springen! Kan makkelijk van zodra je een koertje hebt, of gewoon aan je voordeur. Superleuke manier om even te bewegen. Goed voor lichaam en geest.

Tip van Marleen – Creatief met papier en potloden via tutorials

Marleen vult haar tijd momenteel in met verschillende creatieve projecten met papier, potloden en verf. Via het internet zoekt ze naar filmpjes waarbij er stap voor stap wordt uitgelegd hoe men iets tekent. Dit tekent ze dan zelf na, met verbluffende resultaten die ze je trots laat zien.

Tip van Wim – Ga op datajacht

Wim gaat niet op berenjacht maar verzon zelf een volwassen versie. Zijn interesse in de Eerste Wereldoorlog, de streek en haar geschiedenis, bracht hem tot een leuk alternatief. Wandel of fiets in je omgeving en sla acht op de vele huizen met een datum op de gevel. Je staat versteld van hoeveel data je tegenkomt en wat ze vertellen over de heropbouw.

Tip van Nele – Online workshops keramiek

Nele haar tip is om creatief te blijven in deze tijden. Nele heeft een keramiekatelier ‘Clay-obscuur’ in Koolskamp. Om de creativiteit te bevorderen, geeft Nele iedere vrijdag een onlineles op Facebook. Er werd al een kip in klei gemaakt en afgelopen vrijdag was het een lady in red. Zeker de moeite waard om de Facebookpagina eens te bekijken.

Tip van Kaatje – Stap iedere dag even uit alle zorgen met een momentje relaxatie

Kaatje is relaxatietherapeute en helpt je op weg met enkele online relaxatieoefeningen.

De koppelingen naar de filmpjes:

Tip van Julie – Drink thuis koffie alsof je op een terrasje op de Markt zit

Julie heeft een ultieme thuisblijftip. Ze maakt koffie met iets extra en installeert zich in de tuin om lekker te genieten. Alsof ze op een terrasje op de Markt zit.

Tips van Herr Seele – Drie tips in één: bewegen, gezond eten en creativiteit

De tip van Herr Seele bestaat uit drie tips: blijf bewegen, zorg dat je gezond blijft eten en benut de vrijgekomen tijd om je creativiteit haar loop te laten gaan.

Tip van Médoc beauty clinic – Maak je op en doe je mooie kleren aan

De tip van de skincoach bij Médoc beauty clinic is om, hoe verleidelijk ook, niet de hele dag in pyjama of training te blijven, maar je mooie kleren aan te trekken. Ook een laagje make-up aanbrengen zorgt ervoor dat je je goed voelt om de dag te starten.

Tip van Marieke, Lili en Lou – Iedere dag samen dansen

Marieke, Lili en Lou dansen iedere dag samen enkele minuten. Dit zorgt voor sfeer en vrolijkheid. #samentegencorona!

Tip van Leonie – Hou een geluksboekje bij

Leonie houdt een geluksboekje bij. Ze vult het regelmatig aan met leuke quotes, foto’s en tekstjes. Wanneer het tegenzit, is het leuk om daar eens door te bladeren en herinneringen op te halen. Een andere tip van Leonie is… iets met katten en filmpjes 🙂

Tip van Nele – Adem bewust en dans!

Nele geeft Oriëntaalse dansles. Haar tip: ‘Wees bewust van je lichaam, adem bewust en dans!’

Tip van Kelly – Blijf het mooie opmerken

Kelly is een Ieperse blogster. Ze start de dag met een tasje koffie in haar tuin. Haar tip is om oog te blijven hebben voor het mooie in de natuur, een zonsondergang, … Daarnaast vindt ze het belangrijk om iedere dag minstens één ding in te plannen waar je blij van wordt. Meer anti-coronatips van haar kan je vinden op haar blog.

Tip van Celien – Zoek een gestructureerde, creatieve uitlaatklep

Celien vult de vele vrijgekomen tijd thuis in met creatieve activiteiten. Omdat de gedachten vaak afdwalen in piekeren, zocht en vond ze een zeer gestructureerde creatieve bezigheid waar concentratie belangrijk is. Zo blijf je in het hier en nu.

Tip van Sarah – Zie, hoor, voel, ruik en smaak bewust

Sarah is ervaringsdeskundige. Ze geeft je een gouden tip voor wanneer je helemaal overmand geraakt door gevoelens. Zet de tijd even stil en kijk, hoor, voel, ruik, smaak bewust.

Tip van Marino – Speel een instrument en oefen je spieren met gewichten

Marino is accordeonist en spelen is zijn uitlaatklep. Daarnaast vindt hij het belangrijk om zijn conditie op peil te blijven houden met gewichten en spieroefeningen.

Tip van de familie Claeys – Blijf contact houden via videochat

De familie Claeys mist de gezellige familiebijeenkomsten. Vandaar dat ze erop staan om toch contact te blijven houden. Dit doen ze met enkele wekelijkse videochats met de hele familie. Een gezellige, chaotische boel daar!

Tip van Manon en Leon – Zing iedere avond met je buren op de stoep

Leon en Manon hebben iedere avond om acht uur een afspraak met hun buren. Ze komen allen in hun voordeur staan en zingen samen een lied. Een buurman zet z’n installatie buiten, iedereen kan een liedje aanvragen. En dat allemaal van op veilige afstand, maar toch samen.

Tip van Greet – Duik de keuken in en bak

Greet heeft een ambachtelijk taartensalon. Ze geniet van bakken. Het is haar manier om zich te focussen en alles los te laten. Omdat er misschien wel meer mensen zijn die dit willen proberen, post ze elke week op haar Facebookpagina een recept om zelf uit te proberen.

Tip van Helen en Stella – Focus on happy!

Keramiste Helen en Stella zijn graag creatief bezig. Dus zeker ook nu ze binnen moeten blijven. Ze vinden het belangrijk om op het kleine en positieve te focussen. Vandaar dat ze een poster maakten, die iedereen gratis kan downloaden vanop hun website. Kleuren en ophangen en… ‘Focus on happy’! Je vindt de poster met bloemenmeisje hier.

Tip van Michaël – Kijk iedere dag buiten hoe de natuur groeit

Michaël komt iedere dag buiten. Hij gaat in zijn tuin kijken hoe zijn plantje maar blijft groeien en zich niks aantrekt van corona.

Tip van Mike – Gebruik enkel minuten al je zintuigen

De tip van Mike is er meteen ééntje om direct mee te doen. Mike begeleidt je enkele minuten door een mindful-oefening waarbij je even stil staat bij het gebruiken van al je zintuigen. Het neemt maar enkele minuten in beslag, maar heeft een langdurig effect.

Tip van Nele – Maak iedere avond een opruimtoertje

Nele is een bekende opruimcoach in Vlaanderen. Haar tip tijdens deze periode is om iedere avond een opruimtoertje door je huis te maken. Op deze manier start je de volgende dag in een opgeruimd huis.

Tip van Eva – Plan gestructureerd maar wees ook mild voor jezelf

Eva is schepen van welzijn in Ieper en overleeft deze periode met een strikte planning. Daarnaast raadt ze iedereen aan om ook mild voor zichzelf te zijn. Hoe je dat allemaal combineert, vertelt ze in haar filmpje.

Tip van Veerle – Rustige pauze met een boek

Veerle haar tip is om over de middag tijd te nemen om rustig te genieten van de lunch. Dit zonder invloeden van internet, nieuws, … En ondertussen genieten van een boek.

Tip van KSA Poperinge – Anderen helpen

De dames van de KSA Poperinge zetten zich in voor de kwetsbare personen in deze tijden. Zij doen o.a. boodschappen voor oudere mensen in de buurt.

Tip van Shari – Duik virtueel in het verleden van je streek

Shari’s tip is om eens naar www.westhoekverbeeldt.be te surfen. Bekijk hoe je dorp of straat er vroeger uitzag. Is er veel veranderd of net niet? Bovendien vind je er heel wat foto’s over het vroegere verenigingsleven. Wie weet ontdek je er wel iets uit je eigen familieverleden?

Tip van Jasmine – Wees creatief

Jasmine is niet alleen hulpverlener maar ook ervaringsdeskundige. Deze periode leent zich goed om de eigen creativiteit aan te scherpen en verder te ontwikkelen. In het geval van Jasmine is dit o.a. ontwerpen van originele bemoedigende kaartjes.

Tip van Jolien – Doe iedere dag iets nuttigs

Jolien zorgt ervoor dat ze iedere dag iets nuttigs inplant. Iets afwerken dat begonnen was, een huishoudelijk werkje waardoor ze met een tevreden gevoel de dag verder invult.

Tip van Sporza – Blijven bewegen

In deze tip zitten 10 (!) tips om te blijven bewegen in deze tijden. Het sporten hoeft zeker niet stil te vallen als we deze tips opvolgen. Tips zowel voor beginners als gevorderden. We houden het fit.

Tip van Nore en Cas – Berenjacht

De tip van Nore en Cas is om op berenjacht te gaan. In plaats van een gewone wandeling, kunnen kinderen tijdens de wandeling zoeken naar beren die in het straatbeeld achter de ramen van woningen zitten. Plezier gegarandeerd.

Tip van Ann – Start de dag met iets wat je niet graag doet

De tip van Ann is heel simpel en krachtig. Stel wat je niet graag doet niet uit. Begin eraan en beloon jezelf dan met wat je graag doet.

Tip van Dominique – Maak je eigen soundtrack

Dominique helpt zich door moeilijke periodes met muziek. Zo kiest hij een nummer van The Beatles, maakt een ommetje met oortjes en bekijkt de omgeving alsof hij loopt doorheen zijn eigen soundtrack.

Tip van Pepijn en co – Laat je inspireren door de titels van kinderboeken

Pepijn werkt in de Ieperse stadsbibliotheek. Hij verpakt zijn tips in een filmpje waarbij kinderboeken voor inspiratie zorgen. Iedere titel zorgt voor een nieuwe tip. Tijd om eens in onze boekenkast te snuisteren?

Tip van Nancy – Plan je dag en zorg voor structuur

Nancy’s dagstructuur viel plots weg, waardoor ze opnieuw een houvast moest zoeken. Haar tip is om alles gedetailleerd te plannen en je eraan te houden.

Tip van Nora – Start de dag in de buitenlucht

Nora start de dag in de buitenlucht. Het geeft haar energie om de dag door te komen en om minder leuke dingen aan te kunnen. Al is het maar kort, de buitenlucht doet deugd en zeker als de zon schijnt. ’s Namiddags kan je met enkele minuutjes buiten zijn ook even bijtanken.

Tip van Jozef – Adem bewust

Jozef is professioneel bezig met muziek. Hij is zich heel bewust van het belang van een gecontroleerde ademhaling en het positieve effect ervan. Jozef deelt ons een eenvoudige ademhalingsoefening: ‘hartcoherentie’.

Tip van Jade – Ga eens helemaal los

Jade stelt voor dat we wat vaker eens rechtstaan van onze stoel en dan ons helemaal laten gaan op muziek. “Zotte” bewegingen maken die je anders niet durft te doen, als er iemand kijkt. Helemaal uitfreaken en dan er weer tegenaan kunnen. Durf jij het?

Tip van Stefaan – Negeer het nieuws

Stefaan neemt wat afstand van de grote corona-informatiestroom die ons overweldigt. Volg het nieuws wat meer van op afstand is zijn eerste tip, maar hij geeft er nog enkele mee!

Tip van Laurette – Mondmaskers maken

Laurette is een bezige bij en zette zich achter haar naaimachine voor het stikken van mondmaskers. Zo blijft ze niet alleen actief bezig, ze draagt haar steentje bij en kan zich nuttig inzetten in deze moeilijke tijd.

Tip van Koen – Zing, ook al zing je niet goed

Koen Dewulf is comedian. Zijn shows zijn de komende maand afgelast. Toch verliest hij de moed niet. Zijn tip is om kracht te putten uit het zingen, ook al zing je niet echt goed. Hij voegt de daad bij het woord en post op zijn Facebookpagina (https://www.facebook.com/koen.dewulf.31) minstens éénmaal per dag een lied.

Tip van Hilde – Fotografeer de schoonheid en hoop dichtbij, en deel op sociale media

Hilde is fotografe en hulpverlener. Ze startte de Facebookpagina ‘Hoop en fotografie’ waar iedereen een hoopgevende foto kan posten. Nu we met z’n allen thuis of dichtbij ‘vast’ zitten, roept ze op om eens rond te kijken en de schoonheid van de kleine dingen dichtbij te zien. Leg ze vast met je camera of smartphone en deel met elkaar.

Tip van Marijs en Lieve – Wandel met een doel

Maak iedere dag tijd voor een korte wandeling dicht bij huis. Als het kan, samen met iemand van je gezin. Marijs en Lieve geven hun wandeling een extraatje door het te combineren met zwerfvuilnis op te ruimen. Het nuttige aan het aangename paren, zorgt dat je mentaal fit blijft.

Tip van Nele – Geef aandacht aan gezonde voeding

Regelmatig en gezond blijven eten is belangrijk, zeker wanneer je dagen plots anders verlopen dan normaal. Nele geeft als tip om je maaltijden wat meer te plannen, met een gezond boodschappenlijstje en daarmee verder aan de slag te gaan. Gezond eten zorgt dat je fit blijft in deze moeilijke periode.

Hoe ga je om met stress in corona-tijden?

6 tips om zorg te dragen voor jezelf én anderen. (Bron: Rode Kruis Vlaanderen)

Omgaan met stress in tijden van corona
Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: